RIJSWIJK – Aan de Monseigneur Bekkerslaan is dinsdagavond een flat deels ontruimd. Bewoners roken een vreemde lucht en hebben daarop de hulpdiensten gealarmeerd. 

De brandweer werd eerst gealarmeerd voor een vreemde lucht dat op gas leek. Ter plaatse bleek dat het mogelijk om waterstofsulfide zou gaan. Dit wordt ook wel de zelfmoordgas genoemd omdat bij hoge concentraties de gevoeligheid van de neus afneemt en de ogen gaan irriteren. Bij hoge concentraties kan dit zelfs dodelijk zijn. Uit voorzorg is de flat ontruimd. Hierop is opgeschaald naar grote hulpverlening en grip 1 om voldoende hulpverleners op de plek te krijgen.

De bron van de stank kwam uiteindelijk uit een garage. Waar een auto langdurig met draaiende motor heeft gestaan, aldus de brandweer. De uitlaatgassen van de auto veroorzaakte een hoge dosis van koolmonoxide. Koolmonoxide is ook een gevaarlijk gas dat kleurloos en geurloos is. Jaarlijks eist dit gas zo’n tien slachtoffers.

25 personen zijn gecontroleerd door ambulancepersoneel, een daarvan is naar het ziekenhuis vervoerd. De brandweer heeft 16 woningen gecontroleerd en uiteindelijk zes woningen ontruimd. Even na half elf zijn alle woningen weer vrijgegeven.

Reageren