RIJSWIJK – Ieder jaar zijn ze er weer: de eikenprocessierups. De gemeente gaat ze nu, naast het wegzuigen, met een natuurlijke vijand bestrijden: de koolmees.

Eikenprocessierupsen zijn op steeds meer plekken te vinden en kunnen voor vervelende klachten zorgen. De brandharen van het beestje kunnen flinke jeuk, irritaties en zelfs ademhalingsproblemen veroorzaken.

Tot dit jaar werden de nesten van deze rups in Rijswijk bestreden door ze weg te zuigen. Nu komt daar het inzetten van een natuurlijke vijand bij: de koolmees. De rups is voor de koolmees namelijk een heerlijk hapje.

Om hier gebruik van te maken worden deze week 40 nestkasten opgehangen op plekken waar de eikenprocessierups vaak te vinden is. De kasten worden in een registratiesysteem opgenomen om het effect te monitoren.

Reageren