RIJSWIJK – Drie rijinstructeurs en een examinator zijn veroordeeld voor het laten slagen van leerlingen, terwijl zij niet goed genoeg waren. Dit gebeurde bij bijna 200 leerlingen.

De wantoestanden gebeurde veel in Noord-Holland maar ook in Rijswijk, meldt het AD. Tussen 2011 en 2014 zou de examinator zich fors laten betalen door de instructeurs om de leerlingen te laten slagen. In deze rechtszaak, dat voortkomt uit een hoger beroep, hebben de vier fraudeurs hun straf te horen gekregen.

De examinator krijgt een gevangenisstraf van dertien maanden, waarvan acht voorwaardelijk. Daarnaast moet hij ook een deel van de onderzoekskosten terugbetalen, die het CBR maakte. Ook mag hij vijf jaar lang geen rijexaminator zijn.

De drie rijinstructeurs hebben een werkstraf opgelegd gekregen van 180 tot 210 uur. Zij mogen drie jaar lang geen rijles meer geven.

Reageren