RIJSWIJK – Maandag hebben bijna 200 personen alle Rijswijkse stemmen herteld. Nu is de definitieve uitslag bekend en dat zorgt toch voor wat verschuiving.

Bij de hertelling zijn geen grote verschillen geconstateerd na de eerste telling op 21 maart. Toch heeft deze hertelling wel een een verschuiving in de zetelverdeling gemaakt. D66 krijgt in de nieuwe raad vier zetels, in de voorlopige uitslag waren dat er nog drie. De ‘verliezer’ is de nieuwe partij Wij. van Björn Lugthart. Deze partij haalde in de voorlopige uitslag vier zetels, maar moet het in de komende periode doen met drie zetels.

De hertelling was ook aangevraagd door D66, in de voorlopige uitslag verschilden zij slechts met twee stemmen. De hertelling is gehonoreerd en maandag uitgevoerd. Een andere reden was dat op de locatie Esdoornlaan meer stemmen waren uitgebracht dan stembiljetten. Door fouten van de locatievoorzitter mag hij geen voorzitter meer zijn.

De definitieve uitslag is:

Beter voor Rijswijk 5 zetels (0)
GroenLinks 5 zetels (+3)
VVD 4 zetels (+1)
D66 4 zetels (0)
WIJ. 3 zetels (+3)
CDA 3 zetels (0)
Gemeentebelangen Rijswijk 2 zetels (-3)
PvdA 2 zetels (-1)
RijswijksBelang 2 zetels (+2)
Onafhankelijk Rijswijk 1 zetel (-1)
LibertarischePartij 0 zetels (0)
Partij Sociaal Cultureel Centrum 0 zetels (0)

De lijsttrekkers van D66 en Wij. Rijswijk, Dolmans en Lugthart, vinden het fijn dat er duidelijkheid is over de verkiezingsuitslag in Rijswijk. De Wij. voorman heeft de lijsttrekker van D66 gefeliciteerd met de verkiezingsuitslag en het behalen van de vierde zetel.

Lugthart “Het zetelaantal wijzigt maar tegelijkertijd blijft de steun van de Rijswijkers voor de beweging Wij. hetzelfde. Als grootste winnaar van de lokale partijen kijk ik uit naar de samenwerking.” Dolmans: “Het is knap dat de nieuwe lokale beweging Wij. meteen met drie zetels in de Raad komt. Ook ik kijk uit naar een goede samenwerking in de toekomst. D66 Rijswijk behaalde vrijwel hetzelfde aantal stemmen als in 2014, en het is fijn dat dit ook in evenveel zetels tot uitdrukking komt.”

Sjaak van der Tak
Het is nu de taak aan oud-burgemeester van het Westland om de coalitie in Rijswijk te gaan vormen. Donderdag om 20:00 uur worden de nieuwe raadsleden beëdigd.

Reageren