RIJSWIJK – Woensdag is dé dag dat Nederland naar de stembus mag gaan. Ook in Rijswijk stemmen we voor de nieuwe gemeenteraad die straks vier jaar lang onze stad gaat besturen. Hier drie feitjes over de gemeenteraadsverkiezingen in Rijswijk.

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) heeft vandaag deze cijfers gepubliceerd. Rijswijk heeft meer 50-plussers die mogen stemmen dan jongeren en jong-volwassenen. 52.9% van de Rijswijkse kiesgerechtigden is een vijftigplusser. Bergen in Noord-Holland en Laren hebben met ruim 66.5% het hoogste aandeel vijftigplussers.

Van alle personen in Nederland die mogen stemmen op 21 maart heeft 11.2% een niet-westerse migratieachtergrond. In Rijswijk heeft 16.1% een niet-westerse migratieachtergrond en is kiesgerechtigd. Onder andere Staphorst, Urk en Simpelveld komen niet boven de 1% uit.

In de gemeentewet wordt bepaald hoeveel raadszetels de gemeente moet invullen. De gemeenteraad in Rijswijk bestaat vanaf 2018 uit 31 zetels. Dit houdt in dat Rijswijk 1345 kiesgerechtigden per zetel heeft. Amsterdam heeft het hoogst aantal kiesgerechtigden per zetel, namelijk 15004.

Bron: CBS

Reageren